måndag 19 december 2022

Gädd - frika"dill" - soppa

Här är en riktig favoriträtt i vår familj. Det är goda gäddfrikadeller, som Husbonden lagar till. Han brukar kalla dom för "frikadiller", för det ska vara mycket dill i. 😂


Vi äter mycket gädda, eftersom Vojmån är ett reglerat (förstört) vattendrag, så det finns tyvärr inte alls dom fiskar här som naturligt borde finnas här. Egentligen borde det funnits betydligt mycket mer öring och harr, och till och med en del ål. Men i och med kraftverken så har vi numer mest gädda, och lite abborre. 
Så vi äter gädda. För att laga till gäddan så enkelt som möjligt så brukar vi vanligen mala den. Sen gör vi fiskbiffar eller som här, frikadeller.

Lite "recept", typ en beskrivning av hur Husbonden gör:
Filea gäddan, alltså ta bort ryggben och revben, men gaffelbenen får vara kvar. Sen mal man gäddfärsen tre gånger för att få den helt slät. Vid sista malningen blandar man i lite bacon också. Sen i med en försvarlig mängd grädde och sen kryddor .... om man ska göra frika"diller" ska det också i en rätt stor mängd hackad dill. 

Efter det kan fisksmeten formas till biffar och stekas eller till frikadeller som man ploppar ner i en soppa och låter koka. Själva soppan ska kokas nästan klart innan frikadellerna åker i, och fiskfrikadeller passar i många olika typer av soppor.  Om det t.ex. är som den här soppan som har morötter och potatis i sig så ska dom vara mjukkokta, för när man väl börjar koka frikadellerna så räcker det med några minuter. Bara tillräckligt för att frikadellerna ska bli genomkokta, sen är soppan klar. 
Det blir mycket gott. 😋



Och om dillodling, som går utmärkt hos oss som täckodlar i djupbäddar: 


Inga kommentarer: