torsdag 14 mars 2024

Ugnsstekt pumpa

Årets sista pumpa höll på att bli dålig för någon vecka sedan. Den sort vi odlar mest, Dongyan Röd, är en pumpa med tunt skal som inte håller att lagra alltför länge. Mitten av mars är ändå ganska bra, tycker jag. 

Här hur sorten ser ut när den delas. Just denna var tydligen rätt omogen vid slutskörd i oktober, när frosten höll på att tränga in i växthuset. Det ser man på att den inte hade några mogna fröer. Möjligen är det därför den också hållit så pass länge i lagring. Jag har noterat att de fullmogna pumporna, som ger gott om frö, inte håller längre än till in i januari. 
Tidigare på bloggen har jag gått igenom de rätter vi bara MÅSTE använda våra pumpor till. Se länkar längst ner i inlägget. Eftersom det är så svårt att odla pumpor i kallaste Lappland, så är det viktigt att vi bara använder dem till just de maträtter som vi uppskattar mest. 
Och ugnsstekt pumpa är en sån fantastiskt god rätt som jag rent av kan få sug efter. Här är alltså pumpan ett tillbehör, i det här fallet till revben av en Lappgetsbock. Revbenen tillagas tillsammans med, på samma plåt som pumpabitar, och potatis-strips.
OTROLIGT gott. 😋

Tidigare inlägg om de 4 viktigaste maträtterna vi gör med vår magra pumpaskörd:
Pumpapaj: https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/11/pumpa-paj.html
Pumpasoppa: https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/06/pumpasoppa-med-kroshka.html
Och nästan viktigast:
Pumpachutney: https://forsnashemman.blogspot.com/2024/01/pumpachutney.html

OM man har någon pumpa över efter det, så kan det vara värt att kolla in vårt recept på Pumpa/potatismos också: https://forsnashemman.blogspot.com/2019/11/pumpapotatis-mos.html
Inga kommentarer: