torsdag 12 mars 2020

Trippel-tillagad Pommes Frites

Som barn åt vi mestadels bara kokt potatis. Ibland potatismos. Det var lyx. Men det finns ju många andra sätt att tillaga potatis. Att göra egna pommes frites är kanske ändå den ultimata lyxen. Det är rätt mycket arbete, men OJ så gott det är. 😋
Skala och skär upp potatisarna i stavar. Det går inte att använda mandelpotatis till det här. Man måste ha "rundpärer" som är fastare i kvaliteten. Så vi använder våra två sorter Kuttainen Bintje och Luvos Rund.
Koka potatisstavarna kort tid i vatten. Man kan ha i lite ättika i vattnet, det gör att stavarna håller bättre. Men det går lika bra att koka utan, försiktigt och kort tid, kanske 6-10 minuter. Man kan ofta se på stavarna när dom är klara. Vartefter dom blir kokta så blir dom svagt opaka (halvgenomskinliga) från ytterkanterna och in i mitten. När dom är nästan helt kokta är det dags att ta upp dom.
Låt dom rinna av i ett durkslag och häll ut dom på en handduk för att torka och kallna. Sen är det dags att börja fritera. Riktigt goda frites ska friteras i två omgångar. 😊

I vanliga recept rekommenderas växtolja att fritera i. Vi som självhushållare i Lappland har helt frångått det. Vi använder det fett vi har tillgång till. Alltså djurfett. Det blir MINST lika gott. Vi använder allt från fett av våra Linderödsvin, Lappgetter, ankor och höns och de renar vi köper från den lokala samebyn. Allt animaliskt fett funkar utmärkt att fritera i.

Fettet ska hålla ca +180C när man lägger ner potatisen. Använd en vanlig kökstermometer. Man får lägga i ganska små portioner av stavarna. Det finns mycket vatten i potatis, så i början bubblar det väldigt. Se bilden. Därför ska man inte ha friteringsfettet högre upp än till hälften av kastrullens höjd. Annars kan det bubbla över.

När stavarna blivit svagt gyllene är det dags att ta upp dom. Det brukar ta 2- 3 minuter. Då häller jag ut dom på hushållspapper för att rinna av och kallna. Efter det här kan man spara dom ganska länge innan dom friteras för att serveras. Dom kan ligga i kylskåp upp till ett par dagar, och man kan till och med frysa dom för att sedan ta upp det man behöver och fritera när man väl vill äta. 👍
Sista omgången fritering ska genomföras alldeles innan maten ska serveras. Samma kastrull, med samma fett och samma temperatur. När pommes frites-stavarna är rejält gyllene och frasiga lägger man upp dom. Man kan använda samma hushållspapper som tidigare för avrinning om man vill, och inom 5 minuter ska dom upp på tallrik och serveras.

Här åt vi dem tillsammans med griljerade revben av Lappget och lite bearnaisesås. Otroligt gott!
Det tar tid, men det här är nog alla familjemedlemmars favoritsätt att äta "rund-pären" på. 💗

Tidigare inlägg om rundpotatisen i det här inlägget:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/09/skordetider.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/01/midvinterspotatis.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/09/visdomar-jag-lart-mig-av-att-laga-mat.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/05/gamla-potatissorter-fran-kuttainen.html

Och tidigare inlägg om att använda animaliskt fett istället för vegetabiliska oljor:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2015/09/trimma-fettet.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2019/10/vamfett.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/11/farfeta.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2015/09/fett-till-fredagsmyset.html


Inga kommentarer: