tisdag 7 juli 2020

Högsommarpotatis

Här i Lappland är inte "nypotatis" något särskilt vanligt odlingsprojekt. Det går i och för sig att odla till midsommar, i hinkar, med lång förodling i små krukor och ständig passning. Men, det är inte värt det; varken i smak eller om man räknar med arbetsinsatsen. 😉
Och potatislandet vill man låta stå i fred så länge frosten skonar blasten här i Kallaste Nord. Ju längre av vår korta växtsäsong pärerna får på sig, desto finare skörd. Våra nybyggarförfäder brydde sig mest om att överleva, att få så mycket mat som möjligt från landet. Lagom "ätstorlek" eller att få äta färskt till surströmmingen var oviktigt.

Dessutom har många av oss lyckan att ha kvar riktigt bra jordkällare. Vår är strålande bra. 😊
Under gammhusets köksgolv finns rikedomarna. Och även om en osedvanligt varm juni fått upp tempen lite över de +5C vi vanligen har den här tiden, så har potatisen knappt börjat grodda och kommer vara väl ätbar i 2 månader till, tills höstens skörd ska in. 👍

Dessa storfina Kuttainen Binje kommer nu bli bakpotatis till dagens grillade biffar. Smaskigt! 😋

Tidigare inlägg om vår jordkällare:
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/08/till-jordkallarens-lov.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/06/midsommarpotatis-gammparen.html

Tidigare inlägg om våra gammaldags potatissorter, bl.a Kuttainen Bintje.
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/01/midvinterspotatis.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/05/gamla-potatissorter-fran-kuttainen.html

Inga kommentarer: