onsdag 10 februari 2021

Lantvete

Vårvintern är en tid då vi sorterar igenom det sista av vår skörd från förra året. Vi har en del ärtor kvar att rensa, så att vi kan plantera dom i början av juni. Och så har vi säden. Vi odlar främst korn, som är det traditionella Lappländska sädslaget, och råg som också odlades här, om än inte lika frekvent.


Men vi odlar också havre, med en liten provodling som vi startade förra sommaren och som gick bra, och så odlar vi vete, lite, och ibland. Vetet kom in i trädgården redan första sommaren vi bodde här. Vi hade matat småfåglar utanför köksfönstret den vintern och när våren kom så grodde det mängder med säd i rabatten mot syd. Det fanns mycket annat att ägna sig åt för oss nyblivna självhushållare, så den rabatten blev helt bortglömd den sommaren. Men resultatet blev ett antal helt mogna veteax på senhösten. 

Jag blev otroligt förvånad, ingen kan ju odla vete här i Lappland, det har man ju alltid hört. Men här stod en vetesort helt mogen. Dessutom troligen en helt kommersiell vetesort, som används i fågelfrö, som inte alls är anpassad till vårt kärva klimat.

Jag började hålla ögonen öppna efter vetesorter som kunde vara bättre anpassade för oss i kalla Nord. Men jag hittade inte åt några förens för några år sedan då jag köpte ett "lantvete från Dalarna" via Nordgens webshop. Några år senare fick jag tag på en nordamerikansk köldanpassad vetesort med anor från Finland, Apu-vete från, samma ställe. 👍

Förra sommaren provodlade jag dom för 2a och 4de året på friland. Eller...skyddade under fiberduk, vilket mest beror på att vi har alla odlingar under fiberduk här i kallare än zon 8, och att småfåglarna annars äter fullständigt rent i både vetet, havret och kornet under sensommaren. 

Lantvete från Dalarna var både tidigare (efter 4 års habituering här i Lappland) och mer rikgivande än Apu-vetet. Och, det är vackert. Det är en tydlig lantsort, med olika färger, former och typer av borst eller avsaknad av borst på axen. 

Nu rensar vi det sista av förra årets veteskörd och kommer få mer än tillräckligt med utsäde för detta år, då vår odling blir minst dubbelt så stor, men då ändå bara kanske max 10 m2. Och om vi då får god skörd i år kommer det räcka till utsäde till året efter, och några vetebullar till jul. 😏

Tidigare inlägg om vår kornodling: https://forsnashemman.blogspot.com/2019/08/korn-var-traditionella-lapplandska-sad.html

Tidigare inlägg om vår rågodling: https://forsnashemman.blogspot.com/2019/11/att-odla-rag.html

Om lantvete från Dalarna: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/lantvete-fran-dalarna.pdf

Nordgens webshop (öppnar den 1 mars varje år): https://www.nordgen.org/produkt-kategori/fropasar/

Inga kommentarer: