tisdag 27 augusti 2019

Korn- vår traditionella Lapplandska säd

Vi har odlat korn sedan vi flyttade till Forsnäs Hemman. Detta är 11 året. Så då kan man tro att vi odlar stora arealer och är helt självförsörjande. Men så är det inte alls. 😊
Istället har vi odlat riktigt små plättar säd, både korn och råg. För fram tills nu har vi inte haft arbetskraft nog att röja större trädgårdsland. Och inte ens efter i år kommer vi odla säd på mer än kanske 50-100 m2 varje år. Så hittills har vi bara odlat kanske 5m2 till max 30 m2 med olika sädessorter varje år. 😏

Det har ändå känts värdefullt. För vi vet att vi med tiden anpassar dessa sorter till att trivas allt bättre i just vårt hårda Lappländska klimat. Och vi har fått prova på exakt vilka sorter som klarar sig bäst här i Kalla Nord. Dessutom har våra sorter varit väldigt svåra att få tag på. Vissa av dom är beställda från utlandet, andra har bara erbjudits ett enda år av de 12 senaste åren i föreningen Sesam, som är vår kunskapsbas för att lära sig bevara fröer och kulturhistoriskt viktiga växtsorter.👍
Så när det erbjuds sorter som är särskilt spännande för oss i Lappland, så kallt till, då gäller det att passa på! Och sen hålla dessa sorter vid liv under de kommande åren. 💪
Här är i alla fall en jämförelse av dessa tre korn-sorter som vi håller fast vid efter alla dessa år och odlar varje år. Den som alltid mognar först är "Dolma" en kornsort från Himalaya i Tibet, ett urval av riktigt härdiga och produktiva sorter som släpptes till produktion i norra Indien på 1990-talet. Näst snabbast är sorten "Jämtkorn" som alltså traditionellt sägs ha odlats i Jämtland. Skalen sitter hårt så vill man mala mjöl av dessa får man stå ut med att det blir "mäldmjöl".

Slutligen, mest seg att mogna är ett naketkorn som vi odlat under så många år, "Sivert". Naketkorn är valet man ska göra om man vill ersätta ris. Skalen faller av helt utan hårdare bearbetning och de rena kärnorna kan lätt kokas för att helt kunna ersätt t.ex. ris. Gott är det också. 😋 Det kan dock bli så att vi väljer bort det framöver till förmån för "Dolma" om det visar sig bli svårt att få Sivert att mogna på friland även framöver.
Så hittills har vi alltså enbart haft röjt och gödslat land nog att odla såpass att vi kunnat få provsmaka ett gott år och bara fått tillräckligt med utsäde att så igen ett dåligt år, som de tre svåra sorkår vi haft här. Nu börjar vi dock få till något större land och kommer kanske kunna få odla åtminstone en rågsort och en kornsort per år för att få fylla upp en del av våra sädes-behov som självhushållare. 💗

Här ett utdrag från vår favoritbok "Nybyggares dagliga leverne" som handlar om en nybyggarfamilj här i Vilhelmina Fjälldalar på 1830-talet.
"När man bakade mäldbröd, eller vardagsbröd, såsom mäldbröd också kallades, av mäldmjöl, mjöl av sädesagnar uppblandade med mer eller mindre mängd av lättkornsmjöl, så bakade man kakorna till samma tjocklek som en knivsbake". 
                                                                                                                        - O.P Pettersson

Här några tidigare inlägg om vår odling av korn och råg:
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/02/dryfta-kornet.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/03/erbjudande-sivert-naketkorn.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2016/07/ragen-ryker.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2019/01/talig-rag.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2019/06/sar-svedjerag.html

Inga kommentarer: