Haverroten har en ganska blygsam blomma. Men otroligt vacker när man tittar närmre. Lila med nästan självlysande gula fyrverkerier av pollenrika ståndare.
Nu är det ju inte skönheten vi är ute efter när vi odlar Haverrot, utan mat, som alltid. 😊
Växten är tvåårig och ger delikata rötter att äta första året, och....om man lämnar rötterna i landet över vintern så får man egna fröer år två, som vi nu alltså håller på att få. Lättodlad, också för fröodling här i kallaste Lappland.
Överlag är odlingen av haverrot exakt samma sak som att odla svartrot eller palsternacka.
När fröerna är mogna öppnar sig blomman till en enorm boll, mycket likt en maskrosboll. För att skörda fröerna lättsamt få rena fröer är det praktiskt att göra som på filmen. Med ett särskilt handgrepp samlar man fröbollen i handen och vrider direkt av de fluffiga "paraplyerna" som sitter i toppen av varje frö. Sen är fröerna rensade och lätta att hantera vid förvaring och sådd.
Och på exakt samma sätt rensar man svartrotens stora fröbollar.
Här tidigare inlägg om de växterna:
https://forsnashemman.blogspot.com/2022/07/svartroten-blommar.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/05/palsternacka-tills-nasta-ar-och-ikvall.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/07/froodling-av-palsternacka-kral.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar