lördag 23 juli 2022

Saraveckan är här

Nu är det slåttertid även i Lappland. Just nu är helt lagom att börja slåttra, lägdan (ängen) är fullt uppvuxen och de flesta blommor har också hunnit fröa av sig, vilket är viktigt för framtida skördar. Tipset om att man ska börja slå under Saraveckan stämmer alltså även i modern tid här hos oss, liksom tipset att börja slåttern när Toltan blommar, för just i dagarna har de första slagit ut!


Slåttern är ett av få tillfällen vi använder bensindrivna maskiner på vårt hemman. Det är husmor som syns där långt bort med slåtterbalken. Det andra tillfället vi använder bensin är när vi drar hem veden med skoter under vintern. Nu använder vi en slåtterbalk på de slätaste delarna av lägdorna och vår mikrotraktor (en ombyggd åkgräsklippare) med hemmabyggd höskrinda för att transportera höet de max 80 metrarna till höladan när det torkat. De krångliga markerna slår vi med lie, och alla på Hemmanet vet väl hur man liar. 

Ett citat från våra förfäder i ett nyupptaget nybyggarhemman i en av Vilhelminas fjälldalar;
"Man hade nu en vecka kvar till Saraveckan, den veckan, då Sara har sin namnsdag, och den veckan skulle man börja slå. [] Under denna sommare skulle Arvid (äldste sonen, 13 år) få lära sig slå på fullt allvar. Under förra sommaren hade han fått lära sig att hålla i lien och slå något litet, men i sommar skulle han få vara riktig slåttare. 

Fadern tillverkade åt honom hans egna liorv, som var så långt, att det nådde honom under armen, då han ställde det på marken vid sin sida. Husbonden sökte fram åt honom en lierem, och tillverkade en lieklant, liekloss, och liekilar åt honom och lärde honom att sätta upp lien på orvet och visade honom, huru han skulle binda fast lien på orvet med lieremmen, och huru han skulle sätta in lieklanten i remmen och liekilarna. 

Ävenså fick han lära sig att pröva, huruvida lien var lagom utsatt på orvet, ty viktigt var det, att lien varken var för mycket utsatt eller för litet utsatt, om den skulle vara jäv, lämplig, och gott att slå med. Men försöka att slipa liar skulle han ej få göra under ännu ett par år. Gustaf Arvidsson (husbonden) slipade alla liar, man ägde i gården. Alla räfsorna, som hörde gården till, hade han pinnat och tjärat redan tidigt under våren. Under slåttanden denna sommare, skulle Jon Gustav (yngste sonen, 11 år) få försöka att räfsa efter Arvid. Husmodern skulle efter gammal vana räfsa efter husbonden."
Citat från sid 120-121 i boken "Nybyggares dagliga leverne" av O.P. Pettersson 


Tidigare inlägg om Slåtter här hos oss på Forsnäs Hemman;




Inga kommentarer: