tisdag 8 november 2022

Vi röker chili & paprika

Nu har äntligen de flesta av våra chilis och paprikor mognat. Men med den kalla sommaren vi haft här i norr behövde vi ta in alla plantor och låta dom eftermogna inomhus. Ett stort jobb när man odlar ca 30 plantor var av chili och paprika.


Men dom måste hunnit bli på gränsen till att mogna även inne i växthuset, för bara efter någon vecka inomhus har över 80% blivit fint röda. Så förra veckan var det dags för en av favoritprocesserna inom vår egen livsmedelsförädling, att röka chili och paprika.


Steg ett är att dela alla frukter och ta ut fröerna. Eftersom vi sparar våra egna fröer gäller det också att torka dessa noggrant och sen hälla upp dom i fröpåsar med korrekt märkning på. Vi har många ovanliga sorter, som passar särskilt bra just här i allra kallaste nord. Dessutom blir ju dessa sorter allt mer välanpassade till just vårt Lappländska klimat och våra omständigheter, för varje generation vi odlar, så vi är rädda om våra fröer. 😊


Sen breder vi ut alla frukter på nät och eldar i vår fina rök. Vi använder sälgträ och efter 3-4 timmar i röken har chilin och paprikorna fått fantastisk arom och färg. 👍

De som inte riktigt hunnit torka i röken eftertorkar jag inomhus. Sen är det bara att ta fram den speciella kaffekvarnen som vi bara använder för just chili och paprika, och skapa pulver att användas i matlagningen under kommande år. 

Mycket jobb, men det blir kryddor som vida överglänser de köpta varianterna. 😋


Här tidigare inlägg om när vi rökt och malt chili & paprika:


Inga kommentarer: