måndag 29 juli 2019

Vildsparris.

Jag planterar om vildsparrisen jag sådde i maj. Fina rötter, och förhoppningsvis överlever dom vintern och blir stora nog att plantera i sina slutliga bäddar nästa år.
Vilda varianter av olika växter och bär är något jag alltid håller ögonen öppna efter. Då vi odlar så kallt och kargt till här i Lappland, så kan ibland de mer vilda varianterna vara mer härdiga än de förädlade. Så jag letar alltid efter såna växtsorter.

Det är dock inte alltid som det "vilda" funkar bättre här. Olika former av grönkål är t.ex. betydligt härdigare än den strandkål som ändå lever helt vilt vid de sydliga kusterna här i Sverige. Men trots flera försök har standkål aldrig överlevt här hos oss.
Och ibland finns andra problem än härdigheten. Sojabönor har t.ex. svårt att stå ut med våra ljusa nätter här i kalla nord. Men då finns en särskilt framtagen sort som förädlats just här i Sverige för att tåla midnattsljus, sojabönan Fiskeby. Och tack vare den kan vi också få äta goda färska edamamebönor några gånger per år.

Just vildsparrisen hör hemma i södra och mellersta Europa och förekommer ända upp i Tyskland och Irland. Den har smalare stammar än den förädlade sparrisen men kompenserar tydligen genom att smaka extra delikat. Eftersom den vanliga sparrisen ändå kan övervintra hos oss, så har jag goda förhoppningar om att också vildsparrisen ska göra det, och kanske ge mer eller godare skörd än sina förädlade ättlingar här i Kalla Nord.

Tidigare inlägg om kål:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/09/7-ganger-godare-kalsupare.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/10/skord-av-svartkal-i-sno.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/11/gron-kal-till-god-kompis.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/12/gronkalsskord-i-lappland-i-december.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/06/kalsoppa.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/11/egen-mat.html

Tidigare inlägg om sojabönor:
https://forsnashemman.blogspot.com/2019/05/edamame-soyabonor.html

Inga kommentarer: