Det börjar bli mörkt dagarna igenom här i Lappland, och när jag mjölkar getterna behöver jag numer tända lampan i getstallet. Och ta på mig tjocka mössan, för kallt är det också.😊
Vinter, kort sagt. Men ändå inte några problem att mjölka våra fina Lappgetter. Bara man ser till att flocken får fina, torra och rena liggplatser att vila på, och bra mat (hö, kvistar, grenar, bark och löv) så ger dom mjölk även nu under den mörkaste tiden av året. 💗
En vanlig rekommendation är att man slutar mjölka sina getter två månader innan dom killar på våren. Jag brukar senast sluta mjölka dom tre månader innan killningen. Men oftast mjölkar jag inte de dräktiga alls efter parningen. Vi använder ju inte så mycket mjölk, så det behövs oftast inte.
De 5 dl mjölk jag fick idag kommer jag koka tvål på nu ikväll. 👍
Här tidigare inlägg om vårt mjölkbord:
https://forsnashemman.blogspot.com/2014/02/snickra-en-mjolkpall.html
Om vår tvål:
http://forsnashemmanshantverk.blogspot.com/search/label/tvål
Om mjölkning och mjölk från våra fina Lappgetter:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/05/den-besvarliga-mjolklosten.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/10/frysa-mjolk.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2016/10/staller-undan-mjolkhinken.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2016/06/kaffeost-go-ost.html
Om bark och löv till våra Lappgetter:
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/11/rojning-av-sly-med-lappgetter.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/08/ta-lov.html
tisdag 26 november 2019
Mjölkar getterna en novembervardag
Etiketter:
bevarande,
Djurskötsel,
genbank,
Lappgetter,
Mat,
Mjölk,
Tvål
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar